Audacity för ljudintresserade
Audacity för ljudintresserade

Audacity är en programvara, en produkt som om du använder den på din dator, kan spela in och spela upp ljud. Programmet har en redigeringsfunktion och det kan även spara dina inspelade filer. Detta är ett program som fungerar utmärkt för dig som vill prova och spela in egenkomponerad musik, kanske sjunga in en egen sång eller skapa en berättelse med ett bra talljud till en text du har skrivit. Manualen till programmet är lätt att följa men vi skall stolpa upp lite bra saker att tänka på innan du börjar och ge några generella tips om du vill använda Audacity.

Förberedelser och praktisk inspelning i Audacity

När du har laddat ner programmet Audacity till din dator, och om det känns bäst för dig, så väljer du svenska som huvudspråk, anpassar dialogrutan till lagom storlek och gör dig redo för att spela in ditt ljud. Plocka fram en bra mikrofon och koppla in den i datorns uttag, se till så att volymen är på genom att kontrollera megafonsymbolen längst ner i datorns högra hörn. Kontrollera så att samplingsinställningarna är 44100 i Audacityrutan, om det inte är det så ändrar du i rullgardinsmenyn och dubbelkolla att även Audacity är inställt på mikrofon som inspelningskanal. Sedan kan du förbereda dig själv med text och inspiration för inspelning.

Spela in, redigera och spara i Audacity

Det är dags att prova att spela in i systemet. Använd inspelningspanelen som ser ut som en bandspelare och tryck en gång på ”spela”, säg ett par meningar eller sjung en kort sång. Se till att betona ord och öka och minska trycket i uttalet. Stoppa inspelningen och spela upp den inspelade sekvensen och lyssna. Låter det inte som du vill, prova igen och korrigera ditt sätt att prata i mikrofonen och uttala orden. När du är nöjd gör du den inspelning du önskar. Redigera din inspelning med hjälp av verktygen i programmet. Spara ljudfilen som en Mp3-fil så får du plats med många roliga inspelningar.