Historia
Historia

Historien bakom ljudprogrammet Audacity

Historien bakom ljudprogrammet Audacity. Audacity är ett program gjort av studenter som med en dåres envishet fortfarande håller fast i teorin att många ska kunna använda program för att skapa och förbättra istället för att köpa färdiga produkter som begränsar kreativiteten hos användaren. Därför är Audacity fortfarande gratis och utvecklas ständigt av frivilliga volontärer. De två grundarna Roger B. Dannenberg och Domenic Mazzoni slog sig ihop på universitetet Carnegie Mellon University i Pittsburgh Pennsylvania. Under år 2000 släppte de den första versionen av Audacity, gratis och som var utvecklat genom skapandet av egna önskemål av dessa studenter. Från 2003 sköts den av utvecklare och programmet har Gnu-licens.

Hur utvecklas Audacity idag?

Ljudprogrammet har så kallad Gnu-licens som betyder att källkoden i programmet är helt öppen och i vissa delar kan den även redigeras. Detta är lite av studentprojektet och filosofin bakom programmet som lyser igenom. Ett spännande koncept när det ena dyrare ljudprogrammet efter det andra dyker upp på marknaden. Även om grafik och design inte är den allra snyggaste så har programmet laddats ner över 100 miljoner gånger och det håller än. Idag ser många användare att det är positivt att Audacity behåller de äldre inpluggningsmöjligheterna i programmet, som idag de flesta professionella ljudprogrammen inte stöder. Programmet är lätt att använda och jobba med.

Ny version av Audacity

När programmet blev populärt var studenterna tvungna att skapa en grupp av utvecklare som blev ansvariga för programmets uppdateringar. 2012 var det dags för en större satsning och Audacity 2.0 kom ut till allmänhetens stora jubel, uppdaterat med fler möjligheter vid inspelning och redigering av ljudfiler. Fler inspelningsspår, fler filter och andra funktioner. Efter den stora 2.0-satsningen fortsätter utveckling fast i mindre intervall och versioner. Du kan fortfarande ta del och vara en del av Audacitys utveckling såväl rent tekniskt som genom en donation för att stötta projektet rent ekonomiskt. Det fungerar på samma vis som tex jämförelsesidor som baraspela.nu erbjuder en gratis tjänst mot annan typ av finansiering. För det är fortfarande så att ljudprogrammet Audacity är helt gratis för dig.